Wooden Chain

Geschiedenis

Geschiedenis

Eind 1979 werd door enkele ex-leden van J.K.G Grubbenvorst het idee geopperd een nieuwe formatie op te richten.

Met wat informatie binnen de familie, vrienden en een oproep in het plaatselijk weekblad, starten oktober 1979 13 personen aan een nieuw muzikaal avontuur.

Niet wetend en zonder naam wat het zou worden, werd gerepeteerd en gesleept met instrumenten van huiskamer naar huiskamer (om de overlast bij buren te beperken)

Na maanden repeteren kwamen de eerste aanvragen voor enkele optredens en moest er een naam gekozen worden. Door de letters van ieders voornaam te hutselen en de dubbelen te laten vervallen, ontstond de naam: Metosavio.

De optredens konden beginnen, echter voor en zelfs tijdens de uitvoeringen vielen de eerste leden door plankenkoorts af.

Een nieuw lid melde zich aan met enkele zelf geschreven Limburgstalige nummers: Hans v/d Brandt. Tevens werd de groepsnaam gewijzigd in Wooden Chain.

Een nieuw tijdperk in radio/tv programma’s en Limburgstalige concerten was aangebroken.

Om echter een half uur met slechts 3 nummers van eigenhand te vullen, was onvoldoende en moest er stevig geschreven worden. Ook deze taak was voor onze huisschrijver Hans weggelegd.

Na enkele jaren succesvol, diverse optredens te hebben verzorgd en inmiddels zo’n 20 eigennummers op het repertoire, werd besloten de meeste nummers op het vinyl vast te leggen. Zo verscheen in 1986 de LP "Vrindschap"

De inmiddels vaste kern bestaande uit: Margo & Wiel Verbeek, Loek van de Liefvoort, Ruud & Hans van den Brandt, werkten aan een repertoire voor een breder publiek. Zo werd de groep uitgebreid met een vaste drummer Hans Vanmaris en Geert Verschueren gitarist/zanger.

Het verdwijnen van de LP’s en de introductie van de CD, was voor de leden aanleiding, zeker door het succes van de LP ‘Vrindschap’ ook een CD te maken.

In 1989 verscheen hun eerste CD "En buuske bloome". Waarna vele hoogtepunten volgden in ras tempo, maar ook de kleinere luister concerten voor bedrijven, vrouwenbonden enz, vooral rond de kerstmis werden in eren gehouden. Dit resulteerde in 1991 tot de CD "In Winterwonderland".

De drummer Hans Vanmaris die de groep moest verlaten vanwege zijn werk in het buitenland, was inmiddels vervangen door René Verschueren.

Eind 1991 lagen weer ‘n aantal nummers op de plank en het 12½ jubileum voor de boeg, tijd voor een feest.

Snel nog de te kort komende nummers schrijven en uitwerken, nog even de studio in voor het produceren van de nieuwe CD met de toepasselijke naam "Proficiat" en het feest kon beginnen. Dit was in het voorjaar 1992.

Met hun sound ook wel “Aspergesound”genoemd, bestegen ze bijna alle bekende podia als amateurs en mochten “ruiken” aan het prof en semi-prof circuit. Als live-band met professionele licht-en geluidsinstallatie, een repertoire gegroeid van Limburgstalige Luisterliedjes tot Golden Oldies, Top 40, Feestrepertoire, Komische parodieën en sfeervol Kerstrepertoire trokken ze veel publiek.

Om de nadruk nog meer op het feestpubliek te leggen, werd meer en meer repertoire geschreven voor de toen erg in trek zijnde feesttenten. Ook werden tekstschrijvers - componisten van buitenaf ingeschakeld. Een wisseling van gitarist vond tevens plaats, Elian van Ewijk nam de plaats van Geert Verschueren over. Na maanden repeteren met de nieuwe gitarist en een gewijzigde eigen repertoire stijl kon in 1995 begonnen worden, na de LP (inmiddels ook op CD) 3 CD’s aan de 4 de CD. Om de sfeer tijdens de presentatie van de nieuwe CD “Prettig Weekend” te benadrukken werd de groep zelf eenmalig aangevuld met liefs 6 blazers. Met Pierre Cnoops als presentator ,een keur van bekende Limburgstalige artiesten, een bomvollezaal met geheel open deuren en 27º buitentemperatuur ’n waar prettig weekend.

Op een avond kreeg Margo het verzoek van de voorzitter van de Zúndapp Veteranenclub om 2000 exemplaren van de CD waar het nummer Zúndapp op stond ( Proficiat )te leveren. Met wat onderling overleg werd daarom besloten het nummer opnieuw in vier talen uit te brengen, omdat ook leden uit Duitsland Belgie en Engeland aangesloten waren. Dit ter eren van het 10 jarig jubileum van de Zúndapp Veteranen club. Zo verscheen in 1997 de CD “Zúndapp" als single CD.

René Verschueren verliet de groep en Hans Vanmaris nam na 10 jaar afwezigheid het drumwerk weer voor zijn rekening.

De fans van Wooden Chain groeide nog steeds maar die van het eerste uur waren niet zo gecharmeerd van de bombastische CD “Prettig Weekend” met toeters en bellen met minder meerstemmige zang. Om aan hun wensen te voldoen moest, maar ook Wooden Chain zelf voelde daar wel wat voor weer “back to the roads”. Dus werd er weer driftig geschreven, gecomponeerd,verzameld uit het archief en gerepeteerd. Resultaat de CD “Welkom Thoes” met als bonustrack “En Buuske Bloome” country-mix , we zitten inmiddels in het jaar 1999.

2004 ;Wooden Chain is er in geslaagd 25 jaar overeind te blijven staan in deze wereld. Als amateurband hebben ze heel veel meegemaakt en kunnen ze mee liften in het profcircuit. Eigen muziek maken is een, produceren is twee, en verkopen is drie.De eerste cd,s waren loonpersingen en uitverkocht, daarom nu een dubbel CD met nieuw werk en het betere "oudere reportoire" geselecteerd naar smaak en wens van de groepsleden zelfs vandaar “De BESTE WINSE..........!"

Inmiddels zijn we in 2005 aangekomen. Een rustig maar toch druk jaar is weer voor de boeg. “Rustig” vanwege het beperkt aantal optredens en “druk” in verband met een vervanging van een van de leden. Drummer Hans Vanmaris heeft afscheid genomen en is vervangen door Marc Lahnstein. Samen met Marc zal er de komende maanden weer hard gewerkt gaan worden om het bestaande- en in de toekomst het nieuwe repertoire grondig te gaan repeteren.

Zo is en blijft Wooden Chain ondanks de (pas) 4e wisseling in maar liefst 26 jaar, up to date en voor amateurs, professioneel haar werk (en dat van anderen) ten gehore brengen.

Wij hopen nog jaren samen muziek te maken voor onszelf, maar vooral voor een dankbaar publiek, groot of klein voor elke gelegenheid.